cara salai daging

Tetapi sebenarnya cara memasak ikan asap hampir serupa dengan cara memasak dari daging ikan yang lainnya. Cara nak salai daging.


Pin On Ayam Daging

Sebenarnya mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Daging Salai Masak Lemak Cili Api ini tidak begitu sukar.

. Resepi Masak Lemak Cili Api Daging Salai. Sedia 12 kg daging. Gaulkan daging lembu bersama serbuk kunyit MAK SITI secubit garam.

Gaul rata daging dengan garam dan kunyit dan bakar dalam oven selama 1 jam 30 minit dengan suhu 150C. Kemudian masukkan pula kentang tadi. Seterusnya tumbuk lumat cili padi dan kunyit hidup serta serai dititik.

Grill atas kuali khas sampailah daging masak saya pakai grill pan dari IKEA jer. Seterusnya masukkan asam keping. Dengan menggunakan pelbagai rempah-ratus seperti kayu manis bunga cengkih dan lain-lain gulai kawah ini memang berbau sangat wangi apabila sedang dimasak.

Resep pengasapan mengikuti proses 3-2-1 proses. Lepas tu bakar ikut tahap garing yang anda suka. Dapur rekaan khas untuk mengekalkan pengasapan proses salai Menggunakan 100 tempurung kelapa sebagai bahan bakar secara tradisional.

Tunggu selama 10-15 minit untuk kentang empuk. Daging salai memang sedap kalau buat Masak Lemak Cili Api. Daging tadi anda boleh salai dan kalau dapat guna daging batang pinang.

Jika tiba-tiba teringin nak makan lauk daging salai tapi susah nak jumpa orang yang jual cara dibawah ni anda boleh cuba. Biarkan seketika sehingga semua masak dengan rata. Perap daging menggunakan garam.

Tutup daging bila diperlukan. Kaedah ini sesuai dipraktikkan oleh anda yang tinggal di rumah-rumah tinggi macam kondominium dan apartment. Pembuatannya juga amat ringkas mengenyangkan dan sesuai untuk dihidang.

Ini kerana garam mampu untuk memecahkan fiber otot yang keras. Percaya atau tidak anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 12 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi. Masak ikan salai mungkin untuk sebagian orang masih cukup sulit dilakukan.

Cara ini dengan menyalai daging ayam itek atau ikan diatas kayu apu yang dibakar dibawahnya dan dibiarkan asap kayu menyalai selama sekurang0kurangnya. Teknik Tradisional Menyalai Daging di Malaysia terutama di Kuala Pilah Negeri Sembilan adalah paling istimewa. Jangan lupa gaul yaa boleh tutup api gas hidang.

Terasa bau asap dalam kuah lagi terangkat. 12 Bahan Bahan Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Api. Cara cara memasak.

Lalu masukkan hirisan daging bahan tumbuk serai asam gelugur santan pekat dan daun kunyit yang. Masukkan santan dan cili tumbuk biarkan sepati selama beberapa minit. 3 asapi daging selama 3 jam pertama kemudia tutup dengan foil 2 jam kemudian dan selesaikan tanpa tutup satu jam terkhir.

Kemudian daging salai dihiris nipis. Tapi kalau che mat hmmm cuci dulu dan lumur dengan sedikit sebuk kunyit dan garam baru disalai. Isian 150gm hanya boleh didapati di stesyen minyak sahaja.

Ada yang che mat dengar cara menyalai daging ia tidak perlu dicuci cukup dibersihkan. Resipi ini memberikan anda cara yang sangat ringkas untuk menghasilkan Daging Gulai Kawah yang sangat lazat dalam masa yang singkat. Bisa dioleskan mengunakan barbecue mop yang terlihat seperti namanya pel barbeque.

Apabila daging salai dan siap angkat dan masuk dalam kuali. Bau asap memang ada kalau buat daging salai guna teknik camni. Dan untuk mendapat rasa asli anda kena salai guna bara api baru aromanya lebih terasa.

Resepi masakan berasaskan daging bergulai ini mempunyai bahan yang sangat minima. Walaupun agak pelik tetapi sebenarnya garam sangat berkesan dalam membantu daging menjadi lembut. Hanya saja memang untuk tekstur dan juga rasa dari ikan asap ini memang sedikit berbeda sehingga pengolahannya juga tidak dapat dilakukan dengan sembarang agar.

Kaedah ini agak mahal dan ia bukan cara terbaik dalam menyediakan daging salai. Gaul semua bahan dan perap bersama daging selama 1 jam. Masukkan garam secukup rasa.

Sekiranya anda mahu menggunakan perapan yang lebih murah dan mudah untuk didapati anda wajib sekali menggunakan garam. DagingItik Salai Cik Lyn mempunyai 3 perisa iaitu Moist BlackPepper Spicy dan datang dalam 4 jenis saiz berbeza iaitu 150gm 300gm 200gm 500gm.


Resepi Cencaru Bakar Resep Serai Memasak


Cara Cara Buat Ayam Goreng Berempah Rangup Resipi Asli Dari Peniaga Nasi Ayam Berempah Sendiri Rasa Recipes Cooking Recipes Cooking


Daging Salai Foodstuff Food Beef


Resep Andalan Tradisional Cara Memasak Ikan Asap Gulai Yang Enak Resep Cara Memasak Sederhana Ikan Asap Resep Ikan Resep Makanan Pembuka


Crockpot Roast Slow Cooker Roast Beef Roast Beef Recipes


Pasta Masak Lemak Cili Padi Daging Salai Food Diet Recipes Pasta


Masam Manis Masak Lemak Daging Salai Resep Masakan Asia Resep Masakan Resep Masakan Malaysia


25 Koleksi Resepi Daging Menarik Hidangan Keluarga Dapat Share Banyak Resep Daging Resep Masakan India Resep Daging Sapi


Dgg Kicap Bersos Food Foodstuff Recipes


Daging Salai Sos Cuka Malaysian Food Chicken Dishes Recipes


Rendang Daging Salai Spice Recipes Asian Kitchen Recipes


Hujung Minggu Yang Lepas Kami Balik Kampung Dan Kebetulan Bapa Mertua Ada Buat Daging Salai Mak Mertua Saya Dah Siap Ketepikan Dagin Malaysian Food Food Beef


Ayam Tandoori Malaysian Food Asian Recipes Recipes


Puyuh Salai Masak Lemak Cili Padi Resep Daging Dapur


Pin On Receipes


Pin Di Noxxa Recipes


4 Resep Recipe Dan Cara Memasak Soto Daging Sapi Bening Tanpa Santan Yang Enak Dan Spesial Recipe Chicken Soup Recipes Recipes Food


Udang Kicap Pedas Spicy Recipes Food Food To Make


Pin By Zan Zanda On Kulinary Gangsta Beef Food Meat

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel